Derneğimiz ile yapılan röportaj Milliyet gazetesinde yayınlandı

Kalitenin kalitesizleştirilmesine izin vermeyin!

Sistem Belgelendirme Kuruluşları Derneği (SİSDER), Türkiye’de belgelendirme kuruluşlarının güvenilirliğini ve saygınlığını arttırmak hedefiyle kuruldu. “Kalitenin kalitesizleştirilmesine izin vermeyin” diyen SİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin A.Yazıcı, çalışmalarını anlattı.

Belgelendirme ve denetim faaliyetleri konusunda Türkiye’de durum nasıl?

Ülkemizde her sektörde olduğu gibi, merdiven altı diye tabir edeceğimiz belgelendirme firmaları türemiş, bu firmalar akreditasyon ve etik kurallarını hiçe sayarak kâğıt üzerinde veya göstermelik denetimler yaparak, kaliteli olmaktan uzak firmalara kalite belgesi vererek, sektöre olan güveni ve saygıyı yok etmişlerdir Kendi ceplerini doldurmak adına ülkemize yapılan bu kötülüğün farkına varılması lazım. Bu farkındalığı yaratmak için de Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarının bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında söz birliği ederek bu fırsatçılarla savaşması ihtiyacı doğmuştu. Dernekleşme fikri bu ihtiyaçtan oluştu. Bahsettiğim sebeplerden ötürü dünyada bu belgelere sahip olmak isteyen kuruluş sayısı artarken maalesef ülkemiz azalmaktadır. Dünyada yüzde 8 artış olurken, Türkiye’de ISO 9001 rakamları üzerinden bakacak olursak, son üç senede 2014’de 8669, 2015’de 8538 ve 2016’da 6889 sertifika verilmiştir.

Peki belgelendirme kuruluşlarının bu saygınlığı ve güveni kazanması için neler yapıyorsunuz?

Öncelikle, yetki aldığımız kurum olan Türk Akreditasyon Kurumu’nun bu konuda alacağı tüm önlemlere tam destek verme kararı doğrultusunda TBDS diye adlandırılan Türkak Belge Doğrulama Sistemi, derneğimiz tarafından desteklendi. Bu sistem sayesinde Türkak yetkisi ile sertifikasyon veren tüm belgelendirme kuruluşlarının faaliyetleri kontrol altına alınmış oldu, akreditasyon kuralları gereği kuruluşların büyüklüğüne göre değişmesi gereken denetim sürelerine uyulması sağlandı. Tabi denetim süreleri artınca doğal olarak belgelendirme ücretleri de artarak, bu belgeyi almak isteyen kuruluşlar için daha değerli bir hale geldi.

Bu gelişme firmalara nasıl bir avantaj sağlayacak?

Bir sonraki adım TBDS’nin geliştirilerek, denetim için görevlendirilen belgelendirme kuruluşu yetkilisinin yeterliliğinin de TBDS içinde tanımlanması ve Türkak tarafından kontrol edilmesidir. Böylece belgelendirme kuruluşları, çalıştıkları denetçilerin yeterliliklerine önem verecek ve geliştirmeye çalışacaklardır. Bundan en büyük katkıyı da denetlenen firmalar kazanacaklardır. Hem verdikleri paranın karşılığını alacaklar hem de zayıf yanlarının bir uzman tarafından tespit edilmesi ile, kendilerini iyileştirme ve geliştirme fırsatı yakalayacaklardır. Tabi tüm bu çalışmalar yeterli olmayacaktır. Biz dernek olarak 2018 yılı içerisinde topluma ve sertifika almak isteyen kuruluşlara şu mesajı vermek istiyoruz: Türkak yetkisi ile çalışan ve SisDer üyesi olan bir kuruluştan aldığınız belge değerli, güvenilir ve saygındır. Her şeyden önemlisi gerçekten bu belgeyi “kaliteli” olduğunuz için aldığınızın kanıtıdır. Böylece konusu “kalite” olan bu faaliyetlerin kalitesizleştirilmesine izin vermemiş olursunuz. Bir diğer çağrım da sektördeki henüz bize üye olmayan diğer belgelendirme kuruluşlarına. Prensiplerimizi ve etik değerlerimizi benimsiyorsanız, bize katılın daha da güçlenelim ve sesimiz daha gür çıksın.

Önceki duyuru
Teyit Belgesi Almak İçin Türkak’a Başvuracakların Dikkatine
Sonraki duyuru
5 Belgelendirme Kuruluşu Daha SİSDER’e Üye Oldu…
Menü